Maklumat ini diterima melalui email, tidak pasti sejuah mana kebenarannya. Walau bagaimanapun, kita masih boleh mencuba teknik dan mungkin tahu sendiri benar atau tidak teknik yang diberi oleh Chef Farid ini….
Gambar Hiasan.... atas ialah kek yang di hasilkan oleh jiran ku. http://semanismanis.blogspot.com/ memang kelasss rasa keknya dan di jamin halal |
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua.Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain.Dengan itu, saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi, yang boleh saya dapat rezeki yang halal.Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut.Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit.Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.ok la, pernah tak buat Sponge Cake (Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pepsi atau Coke.Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain.Cubala buat, dan simpan “rasa” itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara.Untuk pengetahuan, adunan kek biasanya digaul dengan tangan. Oleh itu, berhati-hatilah membeli kek.SekianChef Farid
No comments:
Post a Comment