Hafalan Shalat Delisa

By
Advertisement
Delisa (Chantiq Schagerl) mostly a cheerful little girl, lived in a small village named Lhok Nga on the coast of Aceh, has a wonderful life. 

As the youngest child of the family of Abu Usman (Reza Rahadian), Her father works in an oil tanker of an international oil company. 

Delisa very close to her mother that she called Ummi (Nirina Zubir), and the third sister Fatimah (Ghina Salsabila), and the twins Aisha (Reska Tania Apriadi) and Zahra (Riska Tania Apriadi).

December 26, 2004, Delisa with Ummi was getting towards the 
prayerexam  when suddenly an earthquake. An earthquake that quite make Ummi and her sisters frighten. Suddenly the tsunami struck, eradicate their small village, destroy their school, and washed away Delisa as well as hundreds of thousands of other in Aceh and other parts of the coast in Southeast Asia.
 

Delisa was rescued by a soldier named Smith, after days passed out on the rocky hill. Unfortunately, serious injuries makes Delisa's right leg must be amputated. It makes soldier Smith wanted to adopt her, but Abu Usman managed to find Delisa. Delisa happy together again with her father, though sad to hear news of her sisters has gone to heaven, and Ummi still not found.
 

Delisa has become a little angel who shared a laugh in every presence. Although it was heavy, Delisa has been taught how painful can be a force to keep pace. Although tears wont stop flowing, but Delisa trying to understand what it is sincere, doing something without expecting replies

'Delisa love Ummi because of Allah'




Dari FB Ridhuan Helang Senja: 

Ketika negara dilanda kontroversi "Ombak Rindu". Dikritik hebat di Utusan Malaysia. Ceritanya Box Office, namun dengan menghakis nilai jati diri orang Melayu dan Islam.
Sekali lagi, Indonesia melangkah lagi dalam filem dakwah membentuk pemikiran manusia. Trailernya saja mungkin membuatkan kita sebak. Dengan penuh makna yang tersirat tentang agama dan kasih sayang. Sebuah karya dari novel Tere-Liye.

Bak kata Habiburrahman El-Syirazy tentang novel ini, "Buku yang indah ditulis dalam kesedaran ibadah. Buku yang mengajak kita mencintai kehidupan, juga kematian, mencintai anugerah juga musibah, dan mencintai indahnya hidayah.".

Mari kita renung, dimana agama Islam dimartabatkan dalam filem negara kita?

Bak kata Habiburrahman El-Syirazy tentang novel ini, "Buku yang indah ditulis dalam kesedaran ibadah. Buku yang mengajak kita mencintai kehidupan, juga kematian, mencintai anugerah juga musibah, dan mencintai indahnya hidayah.".

Mari kita renung, dimana agama Islam dimartabatkan dalam filem negara kita?




Yang pasti hero filem ni lebih hensom dari Aaron Aziz....hakhak
Walaupun aku selalu ulang2 baca novel Ombak Rindu tapi hati tak terbuka untuk menonton filemnya.
Walaupun ada Aaron Aziz hero pujaan yang memegang watak Hariz aku tetap tak rasa nak tengok citer tu.
Walau Encik Coach kata 'dorang cakap Ombak Rindu best...sedihhhh....nak tengok tak?' aku lagi bertambah tak mahu pergi sebab....apa punya coach la ni melayan gossip2 macam ni...ni la jadinya kalau duk ngan wanita2 jadi-jadian tuh...huhuhu
 Reza Rahadian
ada mirip Aamir Khan tak
kuikuikui

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.