MENYAYAT HATI DETIK CEMAS MANGSA BANJIR YG LEMAS

By // 2 comments:
Innalillahiwainnailaihirojiun.... sedihnya hati ini.  Ya Allah berilah pertolongan kepada kami hambamu yang lemah ini.

KISAH BENAR GADIS DIROMPAK DIPUKUL DAN HAMPIR DIROGOL DI STESYEN KOMUTER NS

By // No comments:

Assalamualaikum dan hi semua. Ketika saya menaip kisah ini, tangan masih menggigil, fikiran masih terbayang-bayang apa yang terjadi malam itu. Saya ingin berkongsi pengalaman tragik, kisah balik kerja yang selalunya gembira bertukar menjadi pengalaman ngeri yang pasti tidak dapat dilupakan sampai bila-bila.
Pada malam Jumaat 18/12/2014 sekitar jam 9.45pm, saya telah dirompak, dicederakan, dan hampir dirogol di dalam kereta sendiri di kawasan parking stesen KTM Batang Benar, Nilai. Ye ini kisah benar, di laluan seharian saya pergi balik kerja, siapa sangka ada mata yang memerhati. Siapa yang biasa naik komuter di stesen KTM Batang Benar akan tahu betapa sunyinya kawasan tersebut especially pada waktu malam, dan kalau dapat parking dekat belakang memang akan tahu betapa jauhnya kawasan parking tu macam dekat hujung dunia. Even setiap pagi datang seawal pukul 7 lebih macam tu, parking bahagian depan memang dah sentiasa penuh jadinya setiap hari memang akan dapat parking yang nun jauh ke belakang. Kalau balik malam, memang tawakkal lah masa jalan nak pergi parking.
Malam tu, balik kerja macam biasa. Sampai stesen, jalan macam biasa jugak sambil bawak beg laptop dan handbag pergi parking. Tak sangka rupanya ada yang dah aim. Dipendekkan cerita, saya masuk je kereta, start enjin, tiba-tiba sebuah kereta kancil putih WGR7586 park dekat sebelah. Keluar seorang lelaki india, berhelmet, pakai glove pecahkan cermin kereta bahagian driver dengan hammer. Kejadian berlaku sangat pantas, saya melawan tetapi dia berjaya merampas beg laptop saya dan juga handbag yang mengandungi beg duit dan dokumen pengenalan diri. Saya membunyikan hon tetapi ditumbuk kerana melawan. Bila barang dah kena amek, i thought it was over but i was wrong saya baru sedar yang kunci kereta saya ada dengan dia. Saya merayu agar dipulangkan kunci kereta tapi dia ugut suruh saya duduk ke seat sebelah kalau saya nak selamat, saya refused tetapi saya ditumbuk lagi dan dia masuk dalam kereta dan menarik tudung saya dengan kasar. Allahu allah. Di seat yang sama dia drive kereta saya ke hujung kawasan parking dengan niat ingin merogol. Saya menjerit masih cuba untuk melawan tetapi saya dicekik, ditumbuk, dan ditekup hidung agar susah untuk bernafas. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa masa tu, saya sangat takut kerana saya sudah tiada kekuatan lagi untuk melawan. Ya Allah tolonglah hambamu ini, saya berdoa dan bertawakal. In within few seconds, tiba-tiba orang jahat tu melarikan diri. Alhamdulillah, Allah selamatkan diri saya dari dirogol dengan menghadirkan train yang kebetulan sampai di stesen pada waktu itu. Alhamdulillah syukur diri ini selamat.
Dan alhamdulillah handphone saya masih berada dengan saya pada waktu itu. Saya call ayah dan juga pihak Polis. Okay guys as a reminder tolong simpan nombor polis area rumah anda. Silap saya tak simpan nombor polis dan hanya dial 999 jadinya agak lambat proses untuk mendapat bantuan tu. Yes my bad. Mujur ayah saya sampai dahulu di tempat kejadian. Beberapa minit kemudian polis pun sampai dan saya diarah untuk pergi membuat laporan di Balai Polis Nilai. Alhamdulillah laporan pertama selesai dibuat cuma apa yang saya kesalkan apabila saya diminta untuk berjumpa dengan seorang inspektor wanita untuk laporan kedua, insp itu menyuruh saya tunggu kejap kerana dia cakap ada kerja yang dia kena buat whereby she needs to submit it before 12.00 am. Masa tu dah pukul 11 lebih. Saya faham pihak polis sangat sibuk, banyak laporan diterima setiap hari tetapi dalam hati saya terdetik tak penting ke kes saya ni. Tidak mengapa saya menunggu dan setelah kerjanya selesai saya diminta bercerita kembali mengenai kejadian yang berlaku tadi. Okay selepas itu, saya diarah untuk ke crime scene. Di sana, macam biasa gambar kereta diambil dan alhamdulillah sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga apabila ada beberapa evidence yang ditinggalkan orang jahat tu. Cuma soalan saya kenapa polis tidak memakai glove semasa mengambil evidence, kenapa tidak diletakkan di dalam plastik yela macam yang kita selalu tengok dalam tv kan. Saya hanya mendiamkan diri, mungkin mereka lebih arif akan hal ini. Setelah polis pergi, saya terjumpa lagi 2 evidence iaitu cebisan glove (bahagian jari) yang dipakai orang jahat tu dan pisau. Saya pergi semula ke balai polis tadi. Cuma agak kecewa bila polis cakap, “Laa pakai glove ke?” And I was like saya rasa saya dah beritahu semasa diambil keterangan dan walaupun dia pakai glove manalah tahu sebelum dia pakai dia ada pegang evidence tersebut kan? Dan cebisan glove yang saya jumpa tu adalah cebisan bahagian jari jadi mungkin ada possibilty boleh kesan cap jari. Ke anggapan saya ni salah? Selain itu, saya ingat stereng kereta saya akan diperiksa kesan cap jari, tetapi tidak. Hmm saya kurang arif mengenai hal ini, maafkan saya kalau teori saya ni salah dan bukan niat saya ingin mempersoalkan kerja polis, saya cuma tertanya-tanya kenapa. Mungkin mereka lebih mengetahuinya.
Dear Malaysians, walaupun laporan polis telah dibuat tetapi saya berharap agar anda dapat membantu saya mencari WGR7586, PERODUA KANCIL PUTIH. Polis mengatakan bahawa kereta tu kereta curi, walaupun kereta curi tapi sekurang-kurangnya kalau jumpa kereta itu balik at least tuan punya kereta yang sebenar dapat balik kereta dia yang hilang tu. Sekali lagi, tolong laporkan kepada mana-mana balai polis berhampiran jika ternampak kereta PERDOUA KANCIL PUTIH WGR7586. Suspek merupakan seorang lelaki india, kurus, ketinggian sederhana. Tolong bantu saya membantu pihak polis menyelesaikan kes ini.
One more thing, kepada pihak pengurusan KTM Batang Benar, sampai bila nak biarkan kawasan parking tu macam tu? Saya diberitahu kes ini bukan yang pertama. Untuk makluman, emak saya telah datang ke kaunter KTM kerana saya memberitahu di situ ada CCTV so maybe we could figure out something. Jadi emak saya menceritakan kembali apa yang terjadi malam tersebut kepada petugas kaunter. Yang menariknya bila nak suruh replay balik, mula-mula remote rosak lah, lepas tu bila dah betulkan remote still tak boleh nak replay balik. Sampai ke sudah tak boleh nak buat apa. Yes the CCTVs are functioning tapi "live" macam tu jela tak boleh nak search history. So semua CCTV yang ada tu are for display only ke? Apa guna ada CCTV kalau macam kan. Saya menaiki komuter dari Batang Benar ke KL Sentral hampir setiap hari dan ramai juga yang menggunakan kemudahan servis komuter ini. Jadi saya sangat berharap agar ada tindakan yang diambil dan kejadian seumpama ini dapat dielakkan. Ye, petugas kaunter cakap akan buat report, tetapi jangan sekadar report je please take some action tolong jangan lepas tangan. Dulu ada RELA yang jaga kejap dalam sebulan dua kalau tak silap saya, tetapi dah lari kerana katanya pihak pengurusan tak membayar gaji mereka. Jadi adakah kerana sikap pentingkan diri sesetengah pihak, keselamatan pengguna dibiarkan begitu sahaja? Macam tu? Adakah saya kena report dekat program 999, panggil Hazlin Hussain datang baru semua nak turun padang?
Mungkin pada pandangan sesetengah pihak kes saya ni kecil, tetapi saya memohon agar penjenayah tersebut dapat ditangkap segera. Dan saya juga berharap agar aspek keselamatan di kawasan KTM Batang Benar, Nilai dapat dipertingkatkan. Apa yang terjadi pada saya sangat mengerikan, saya berharap semua di luar sana terutama kaum wanita agar lebih berhati-hati. Silap saya kerana sudah biasa balik kerja malam dan tak rasa takut sebelum ni, tetapi kesilapan itulah yang mencederakan diri saya. Syukur ke hadrat illahi, saya masih diberi peluang untuk terus menjalani kehidupan di bumi Allah ini, masih bersama insan tersayang yang banyak memberikan sokongan moral. Walaupun masih trauma, tetapi saya percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Ingat tau, keselamatan diri dan nyawa kita sangat berharga! Sayangi diri, ingatlah orang tersayang.
Semoga kita sentiasa dibawah lindungan Allah.
Wassalam.







Alhamdulillah mujurlah gadis ini selamat. Berhati-hatilah..... penjenayah ada di mana-mana. Dalam rumah sendiri pun belum tentu selamat inikan pula di luar sana. Semoga Allah melindungi kita.

Mesti Baca dan Share: Kalam | Tarbiyyah Penjara bagi seorang Ulama

By // No comments:



Salah seorang ulama besar di Mesir Dr Solah Sultan telah dipenjarakan di Mesir/ sejak rampasan kuasa oleh tentera di sana pada tahun 2013. Baru-baru ini beliau ada menulis sebuah surat berkenaan pengalaman beliau di dalam penjara:

Allah SWT telah memberi hidayah kepada ku serta aku berasa gembira dengannya hingga akhirnya aku dikurniakan nikmat-nikmat berikut disini (penjara):

1-Aku telah khatam Al-Quran lebih daripada seratus kali di dalam bacaan Solat, bacaan yang banyak mempengaruhi akal aku, memandu hari aku serta merubah tindakan aku.

2- Aku telah mendapat ijazah dalam periawayatan Hadis Bukhari, ini adalah cita-cita aku sejak sekian lama.

3- Aku telah membaca ratusan kitab berkenaan tafsir, fiqh, usul fiqh, bahasa dll yang mana bacaan tersebut kebiasaannya aku memerlukan tempoh 5 tahun untuk baca.

4- Aku telah menulis buku berkenaan manhaj alquran dan tafsir, iman dan akhlak, fiqh dan fatwa serta 50 kisah daie qudwah di seluruh dunia.

5- Aku telah mengenali perlbagai kelompok pemuda yang beriman serta teguh keazaman dan cita-citanya. Liqa bersama-sama mereka adalah syurga kedua disini setelah syurga berkhalwat bersama Allah SWT.

6- Aku telah dikurniakan mereka yang berada disekeliling aku yang aku merasakan mereka seperti adik beradik, saudara kandung aku.

7- Aku bernazar untuk berpuasa pada siang hari sepanjang aku disini kerana aku yakin doa orang yang berpuasa tidak akan ditolak serta sentiasa mustajab.

8- Aku berdoa setiap malam sebelum aku tidur supaya Allah SWT tidak mengharamkan di dalam mimpi aku apa yang dihalang untuk besi penjara ini. Lalu Allah SWT menerima doa aku ini sehingga aku bermimpi menunaikan solat di masjid, menziarahi persatuan Islam di serata dunia timur dan barat, menghadiri perbincangan syara serta ilmiah di pelusuk dunia.

9- Aku menjaga kesihatan makan minum aku serta aku melakukan riadah harian hinggakan aku yakin sebahagian rutin riadah aku tidak mampu dilakukan oleh kebanyakan mereka yang berumur 20-an.

Tidaklah penjara bagiku melainkan aku berasa ianya memberi kebaikan pada kami dan keburukan pada mereka (orang-orang zalim), mengangkat darjat kami dan terus menghina kedudukan mereka.

Penjara bagi aku telah mengurniakan dua cahaya bagiku iaitu: Cahaya kesabaran itu suatu perkara yang indah serta cahaya kesabaran itu dengan terus teguh istiqamah.

Bergembiralah wahai saudaraku, ahli keluargaku, sesungguhnya cita-cita mendahului perbuatan maka sesungguhnya kemenangan itu hampir. Demi Allah, aku tidak pernah berdoa untuk kamu siang dan malam sebanyak mana seperti yang aku doakan di dalam penjara ini, aku merasakan tempoh bilangan doa sebegini adalah seperti 10 tahun jika aku di luar sana. Lalu janganlah kamu lupa doa untuk kami yang dizalimi disini.

16 November 2014
Syeikh Dr Solahuddin Sultan



KALAKATAR & KACANG POOL DI MAHA 2014

By // No comments:

Akhirnyaaaaa......dapat juga merasa bagaimana rasanya kuih kalakatar.
Semangat ai nak pergi MAHA 2014 sebab ada ternampak seseorang post  kat fb ada gerai jual kuih ni kat sana. Alhamdulillah..... pergi pagi dapat park kereta kat atas sekali dekat dewan makan. Masuk pintu je dah jumpa.
Kalakatar ni kuih tradisional orang banjar (kulaan nireng jangan tak  kuriheng). Rasanya seperti kuih bingka.
Oooooh...... macam ni je kuihnya ye....
Nama lain bagi kalakatar bingka nyiur anum.... nyiur anum tu kelapa muda.

Masa nak balik singgah makan lagi..... pusing2 tengok juadah apa yang belum pernah makan.
Jumpa gerai jual kacang pool.
Tengok ramai yang beli ...ai pun beli jugak la... tak pernah rasa la katakan.
Lagi pun tengok roti bakar dengan telur tak berapa masak tu macam mengancam je.
Rasanya...... hurmmmm..... tak tau nak cakap sedap ke apa ye.
Roti dan telur tu sedap....kuah kacang tu yang tak biasa ...
mungkin sebab first time.....
jadi sesiapa yang belum pernah rasa  dua jenis makanan di atas boleh cuba. 
Kacang pool tu memang  terkenal  di Johor Bahru je kan. 





Tudung Denim Chiffon Adriana M

By // No comments:












HARGA RM 55 TIDAK TERMASUK POS. 
(POS RM 6 SEMENANJUNG DAN RM 9 SABAH/SARAWAK)
WHATSAPP /SMS -> NAMA - ALAMAT - NO HP- KOD TUDUNG KE 012 311 7349
HARD awning
Material:
Body: Denim + Chiffon
Awning: Denim
Size: M
Design for body:
1. Denim
2. Printed chiffon (top layer)
3. Denim with printed chiffon border (bottom layer)
Measurements:
Labuh depan: 16-17.5"
Labuh belakang: 25-27"
Lebar bawah: 33-35"
Saiz muka: 10.5-11.5"
Please expect some differences from the measurements given
Actual colour may vary from photo due to lighting & screen settings

JUBAH SWEETMUSLIMAH

By // 2 comments:

Assalamualaikum... adik dan kakak manis...
jemput cuci mata dan shopping di sweetmuslimah.com....  hanya klik mana2 gambar di bawah ye.




Baju Muslimah


Baju Muslimah



Koleksi Jubah Cotton



SHOCKING VIDEO - LIHAT DAN TONTON SENDIRI

By // 2 comments:




Salam Jumaat yang barakoh. Sekadar perkongsian.... jom rawat diri dengan ayat-ayat Alquran. Baca pada komen2 di fb ada yang muntah bila mendengar ayat-ayat ini walau hanya menonton video ini. 
Dipenghujung video ada ditunjukkan bagaimana mengunci jin dan menyiksanya. 
Betapa lemahnya jiwa anak Adam hingga syaiton bisa duduk bertahta di dalamnya. 
Teringat dulu ketika di pusat rawatan Ustaz Ismail Kamus di Gombak.... beginilah keadaan sesetengah pesakit bila di bacakan ayat-ayat Ruqyah. Ada yang muntah berterusan ada yang menjerit kerasukan. Allah... Allah.... 

Semoga Allah melindungi kita...aamiin.

Minyak Ikan Terbaik Tentulah Omega Guard!

By // 1 comment:
Assalamualaikum....
promo Omega Guard datang lagi
alhamdulillah 3x
dibawah disertakan lagi testimoni pengguna 
rupanya ramai yang sembuh athma dengan pengambilan omega.
Yeppp.... anak saya pun dah jarang athma sejak amalkan chew c shaklee.... nak suruh telan omega memang dia tak mau... 
jom baca testimoni mereka





Kelebihan Omega Guard Yang perlu anda ketahui selain menurunkan kolesterol sebenarnya ia juga merawat penyakit gout.
Omega juga boleh kempiskan perut !!!!


Promosi beli 6 free 1 adalah sepanjang bulan november ni... jadi jangan lepaskan peluang
Hubungi saya 012 3117347 untuk pertanyaan dan pembelian.

HARGA RM 136 = 90 CAPS


#DRUG-FREE - SEJAUH MANA SHAKLEE BERKESAN MENYEMBUHKAN PENYAKIT

By // 2 comments:

DRUG-FREE LIVING 

Hasil dari perkongsian group shaklee yang saya sertai..... ramai rupanya yang berjaya menghentikan pengambilan ubat-ubatan (drug-based) sejak mengamalkan shaklee.

Macam saya .... tak pernah ambil ubat kolesterol statin (lovastatin) walaupun tinggi pernah jejak angka 13. 
Saya kawal dengan supplemnent walaupun belum kenal shaklee. Dah kenal shaklee lagi rasa bersyukur sebab memang nampak kesan perubahan pada kesihatan saya. Gout berkurang dan semakin hilang.... kadang2 je ada kalau makan seafood berlebih-lebih... hehe. Tapi saya tak pernah lagi sampai kena telan ponstan.
Jom baca testimoni sahabat-sahabat dari geng shaklee iReach.... semoga memberi panduan kepada anda yang membaca entri ini untuk memilih supplement yang sesuai dengan anda.










Ohsem! Kad Undangan Perkahwinan Yang Buat Orang Tersengih

By // 1 comment:

Kreatif pasangan pengantin ni kan.... 
mesti sesiapa yang dapat akan tergelak ...tersengeh semasa membacanya.
Mungkin terinspirasi dari kertas soalan UPSR yang bocor hari tu maka kad undang perkahwinan ala-ala kertas soalan peperiksaan ini terhasil.
Tahniah bakal pengantin .....
semoga kekal bahagia ke anak cucu.





SHAWL BUTTERFLY 2 LAYER BERCORAK & PLAIN

By // 1 comment:
Shawl Butterfly 2 Layer (Bercorak)

RM 65 TIDAK TERMASUK POS
Material:

Body: Chiffon georgette
Awning: Cotton

Instant shawl with soft awning

Measurements:
Labuh depan: 19-21"

Labuh mungkin berbeza bergantung pada cara pemakaian

Please expect some differences from the measurements given

Actual colour may vary from photo due to lighting & screen settings


































Assalamualaikum 
kepada semua pengunjung blog yang pernah bertanya tentang shawl butterfly dan lain2 tudung dan tidak mendapat respon sy minta maaf krn stok tudung adalah  terhad sementara pasaran pula luas (secara online). Saya harap sista2 semua dapat memberi kod tudung nama alamat dan no hp terus semasa urusan pertanyaan stok. kalau ada senang nak booking terus....
jika stok habis saya minta maaf banyak2 ye...
sila sms/wassap ke 012 3117349. Terima kasih.

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.