Kerana cinta, tentera itu direjam sampai mati

By
Advertisement
Seorang anggota tentera direjam sampai mati di kawasan puak di barat laut Pakistan berikutan dakwaan menjalin hubungan dengan seorang remaja perempuan, kata pihak berkuasa semalam. Satu majlis puak di bandar Parachinar, hampir dengan sempadan Afghanistan di daerah Kurram, mengarahkan hukuman ke atas Anwar-ud Din, yang berusia 25 tahun kerana melakukan hubungan haram dengan gadis tempatan. Ada kira-kira 40 hingga 50 orang membaling lelaki itu dengan batu sehingga dia berdarah dan meninggal dunia, kata seorang anggota puak tempatan kepada AFP.

Hubungan antara lelaki dan wanita tanpa persetujuan keluarga dianggap tidak bermoral oleh kebanyakan masyarakat di Pakistan, terutama di kawasan puak barat laut yang konservatif, di mana militan dikaitkan Taliban dan Al-Qaeda mempunyai kubu kuat. Beratus-ratus orang dibunuh di negara itu setiap tahun atas nama mempertahankan maruah keluarga, namun merejam jarang dilakukan.

Din dituduh mempunyai hubungan dengan seorang gadis 18 tahun dan bertemu secara sulit, namun kedua-duanya ditangkap Ahad lalu di sebuah perkuburan, kata anggota puak kepada AFP. Tentera terbabit mengakui dia bertemu dengan gadis itu tiga kali atau lebih sebelum hukuman dilakukan kelmarin di kawasan perkuburan di mana pasangan itu ditangkap, kata anggota puak, menambah bahawa mayatnya kemudian dibawa ke hospital. -AFP


✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye... dan terima kasih kerana membaca ~*✿

1 comments:

Mak Wardah said...

Keras dan rasanya agak kejam tindakan mereka. Pertuduhan mesti dibuat secara adil, telus dan saksama.

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.