(3 Gambar) Sedih... Kanak- Kanak Ini Diberi Makan Sebelum Ditembak Mati Tentera!!!

By
Advertisement
Gambar yang menunjukkan saat terakhir sebelum seorang kanak-kanak berusia 12 tahun dibunuh oleh tentera Sri Lanka, tersebar. Melalui gambar tersebut, terungkap bahawa kanak-kanak lelaki tersebut sempat diberi makanan sebelum ditembak mati.

Gambar kanak-kanak yang bernama Balachandran Prabhakaran, anak pemimpin pemberontak Harimau Tamil, Velupillai Prabhakaranini, diambil pada Mei 2009 lalu, tengah berlaku konflik besar-besaran antara kerajaan Sri Lanka dengan kumpulan pemberontak Tamil.

kerajaan Sri Lanka selama ini mendakwa bahawa Balachandran mati dalam tembak-menembak antara tentera kerajaan dengan kumpulan pemberontak. Namun kewujudan gambar tersebut membuktikan bahawa kanak-kanak tersebut ternyata dihukum mati secara keji oleh tentera Sri Lanka. Demikian seperti dilaporkan Daily Mail, Rabu (20/2/2013).

Gambar pertama menunjukkan Balachandran yang sedang ditahan tentera Sri Lanka, duduk di sebuah bangku sambil memakan snack.kelihatan gambar kanak-kanak ini hanya berseluar pendek.


Namun gambar di bawah benar-benar memilukan hati. Balachandran kelihatan terbaring di tanah dalam keadaan tidak bernyawa,dan kelihatan luka tembakan di dadanya.

Menurut hasil pemeriksaan, terdapat 5 luka tembakan di bahagian dada Balachandran. Dari lukanya, budak tersebut ditembak dari jarak dekat. Pekara membuktikan kerajaan Sri Lanka yang menyatakan bahawa Balachandran mati dalam adengan tembak-menembak adalah palsu.

Gambar-gambar Balachandran ini dipaparkan dalam filem dokumentari berjudul 'No Fire Zone' yang diterbitkan oleh pengarah Callum MacRae. Menurut MacRae, foto-foto tersebut menjadi tamparan bagi kerajaan Sri Lanka."Gambar-gambar itu menunjukkan ketika dia dalam tahanan, dan bahkan sempat diberi makanan, sebelum akhirnya dibawa dan dilaksanakan hukuman secara keji," terang MacRae.

Pihak tentera Sri Lanka menyatakan dengan kesal insiden itu. Menurut jurucakap tentera Sri Lanka, Brigadier PR Wanigasooriya, pihaknya selalu dituduh melakukan pembunuhan dan pencabulan hak asasi manusia, namun tidak pernah ada bukti yang menyokong tuduhan tersebut.

"Tidak ada bukti kuat yang membuktikan tuduhan tersebut yang mampu membuat kami melakukan siasatan," katanya.

✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye...Sharing is caring ^_^ ~*✿

2 comments:

Mak Wardah said...

Hilang tamadun insan, bertindak bagai haiwan, sedihnya kan aiyang

Mak Wardah said...

Hilang tamadun insan, bertindak bagai haiwan, sedihnya kan aiyang

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.