Perjanjian dimeterai, tahanan Palestin henti mogok lapar

By
Advertisement


GAZA - Rakyat Palestin yang ditahan di penjara Israel semalam bersetuju untuk mengakhiri mogok lapar besar-besaran, yang dimulakan lebih dua bulan lalu, ekoran satu perjanjian dicapai.


Di bawah perjanjian itu, Israel dilaporkan bersetuju untuk tidak memperbaharui tahanan tanpa dakwaan.


Lebih 1,500 rakyat Palestin enggan makan sebagai protes menuntut rejim Yahudi memperbaiki keadaan mereka di penjara negara itu.


Kini lebih 4,800 rakyat Palestin ditahan di beberapa penjara Israel.


Protes itu mencetuskan kebimbangan bahawa rakyat Palestin akan membalas dendam jika mana-mana banduan mati di penjara.


Mereka mogok lapar sejak 77 hari lalu.


"Kesemua pihak menandatangani satu perjanjian," kata  Qadura Fares, ketua Kelab Banduan Palestin kepada AFP, dipetik BBC.


Pihak Berkuasa Penjara Israel mengesahkan perjanjian telah dimeterai, yang diusahakan oleh Mesir dan Jordan.


Laporan agensi Reuters pula menyebut di bawah perjanjian itu Israel bersetuju untuk mengakhiri hukuman pengurungan berasingan yang dikenakan ke atas 19 tahanan dan menarik balik larangan lawatan yang dikenakan ke atas anggota keluarga tahanan yang tinggal di Genting Gaza, yang diperintah oleh Hamas.
salah seorang tahanan mogok lapar

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.