Suhakam: Polis tak nak bicara tapi terus hukum

By
Advertisement
KUALA LUMPUR: Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) Shaani Abdullah berpendapat institusi polis seolah-olah tidak faham dengan prinsip hak asasi manusia terutamanya dalam hal bertolak ansur semata-mata untuk melindungi kepentingan kumpulan tertentu.
Malah mereka menyalahgunakan kedudukan dengan mengurangkan kebebasan rakyat hanya untuk memudahkan kerja sendiri sedangkan tanggungjawab polis adalah untuk melindungi semua rakyat dan bukan untuk golongan majoriti, dakwa Shaani.
“Tak nak (guna) waran tapi mahu terus tangkap, tak nak bicara tapi mahu terus hukum,” tegurnya selepas mendengar aduan daripada wakil gerakan Asalkan Bukan Umno (ABU) Badrul Hisham Shaharin di pejabat Suhakam di sini hari ini.
Beliau berkata sedemikian ketika mengulas mengenai cara polis bertindak menangani serangan kumpulan samseng semasa program ceramah anjuran ABU dan Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) Seksyen 30, Jalan Kebun, Shah Alam pada malam 21 Januari lalu.
Shaani berkata polis sepatutnya mendidik masyarakat supaya tidak mengambil tindakan yang bertentangan dengan undang-undang dan bukannya menggunakan hukum sendiri dengan menyerang majlis ceramah tersebut.
“Majlis diadakan oleh badan yang sah, bukannya majlis anjuran kongsi gelap. Kalau rakyat marah, pergi buat aduan polis bukan guna hukum sendiri,” katanya.
Turut hadir mendengar aduan tersebut Pegawai Bahagian Aduan dan Siasatan Suhakam Yustina Ishak.

Polis disyaki bersubahat
ABU dalam memorandumnya kepada Suhakam mendakwa salah seorang dari kumpulan penceroboh yang mengganggu ceramah itu adalah pegawai polis yang tidak mengenakan pakaian seragam dan mengesyaki polis bersubahat dengan kumpulan penyerang terbabit.
Badrul juga berkata polis pada malam kejadian tidak mengambil apa-apa tindakan walaupun penyerang masih ada di tempat kejadian, sebaliknya menyuruh penganjur memberhentikan ceramah.
Selain memorandum, turut dikemukakan bukti rakaman video serangan malam kejadian dan gambar penyerang yang dikenal pasti.
Beliau turut menafikan laporan akhbar Berita Harian bahawa seramai 1,000 penduduk yang tidak berpuas hati mengepung dewan berkenaan, sebaliknya mendakwa hanya kira-kira 10 pemuda dipercayai penyokong Barisan Nasional (BN) mengganggu dengan menjerit dengan kata-kata perkauman sambil mengugut orang ramai keluar dari dewan itu.
“Mereka kemudian mengejar dan menyerang hadirin berrketurunan India dengan kayu, topi keledar serta mencampak kerusi ke merata tempat.
“Berikutan itu, sorang lelaki India yang juga ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS mengalami kecederaan dan sehingga hari ini masih ditahan dalam wad,” katanya.
Sehubungan itu, ABU menuntut supaya Suhakam menubuhkan jawatankuasa khas menyiasat kejadian itu dan mengumumkan laporan penyiasatan tersebut.
Gerakan itu juga mahu Suhakam memastikan penyerang terlibat dikenakan tindakan undang-undang selain mengeluarkan kenyataan mengutuk tindakan menggunakan kekerasan dan berbaur perkauman bagi menghalang hak orang awam berhimpun secara aman.
“Kami juga mahu Suhakam menyiasat sama ada polis bersubahat dengan penyerang yang terlibat,” katanya.
Sementara itu Shaani dalam responnya berkata pihaknya akan membawa perkara ini ke mesyuarat pesuruhjaya untuk tindakan selanjutnya.
Katanya dalam mesyuarat itu terpulang kepada keputusan Suhakan sama ada wajar suruhanjaya itu ditubuhkan atau mengadakan sesi pendengaran inkuiri awam.


0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.