Bangunan MRCB yang dalam pembinaan terbakar - bergambar

By
Advertisement
Bangunan pejabat milik Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) di kawasan KL Sentral di sini, yang sedang dalam pembinaan, terbakar kira-kira jam 3 pagi tadi.

Timbalan Pengarah Bomba Kuala Lumpur, Azizan Ismail berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian pada jam 3.53 pagi, sebelum jentera pertama dari Balai Bomba Pantai tiba di lokasi kejadian kira-kira lima minit kemudian.

Beliau berkata, sebaik pihaknya sampai di lokasi kejadian, api sedang marak di tingkat 30 dan 31 bangunan terbabit.

Menurutnya, bomba menghadapi kesukaran untuk memadamkan kebakaran kerana bangunan terbabit tidak mempunyai sistem bomba sepenuhnya.

“Spesifikasi pembinaan bangunan baru perlu ada sistem bomba di setiap selang dua tingkat daripada keseluruhan bangunan yang dibina.

“Dalam kes ini, sistem bomba sepatutnya ada di tingkat 28. Namun hanya sistem bomba di tingkat 25 bangunan sahaja yang berfungsi menyebabkan kita mengambil masa satu jam setengah untuk menyambung hos bagi memadamkan api,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Azizan berkata, pihaknya juga terpaksa naik ke tingkat 38 Kondominium Saujana Sentral yang terletak berhampiran bagi memudahkan proses menyiram air.

Api berjaya dipadam dan dikawal sepenuhnya pada jam 7.40 pagi.

Menurutnya, siasatan menunjukkan minyak yang digunakan untuk pembinaan bangunan dan disapu pada papan dan kayu, dipercayai antara punca menyebabkan api marak dengan cepat, sebelum membakar keseluruhan tingkat 30 dan sebahagian dari tingkat 31 bangunan itu. -SH

Gambar ehsan nst

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.