Terkini!!! Wawancara Anwar Ibrahim Dengan Stesen Al Jazeera

By
Advertisement





TERKINI!!



Sebaik keputusan diumumkan oleh hakim Zabidin Mohd Diah, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim pantas diserbu media antarabangsa yang mahu mendapatkan wawancara eksklusif berhubung pembebasannya pagi tadi.

Antara yang mendapat perhatian Anwar adalah stesen TV satelit Al Jazeera yang menyiarkan secara langsung ke seluruh dunia melalui berita terkini (breaking news) serta wawancara eksklusif selama tujuh minit dan 47 saat.

Anwar, 64 tahun, didapati tidak bersalah atas tuduhan meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan pada 2008 dan dibebaskan tanpa syarat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur jam 9.26 pagi tadi.

Dalam wawancara eksklusif bersama Al Jazeera yang disiarkan secara langsung ke seluruh dunia, Anwar bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana rakyat Malaysia telah mengetahui bahawa kebenaran akan tetap ditegakkan.

Anwar ditanya lagi oleh wartawan John Harry Fawcett yang berada di perkarangan mahkamah Kuala Lumpur sejak awal pagi lagi secara peribadi juga merasakan rasa terkejutnya atas keputusan yang dibuat oleh kerana sejak dari awal perbicaraan lagi, seluruh jentera kerajaan dikerah untuk memalukn ahli parlimen Permatang Pauh ini.

Stesen TV yang berpangkalan di Doha, Qatar itu menyiarkan laporan langsung ke lebih 85 buah negara di seluruh dunia dan berita penuh akan disiarkan malam ini waktu Malaysia.

P/S - Nampak benar Anwar dah tua bila tengok gambar kat atas tu. Ya Allah, doa kami moga Anwar panjang umurnya untuk memimpin kami menuju Putrajaya!

JALAN PULANG

Anwar Ibrahim found not guilty of sodomy

Malaysian politician says justice has been served and pledges to topple the government in next elections.

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim has been acquitted in a surprise end to a politically-charged sodomy trial.

The popular leader has called the trial a government bid to cripple his opposition ahead of upcoming polls.

The ruling by Judge Mohamad Zabidin Diah set off celebrations in the Kuala Lumpur High Court, with Anwar mobbed by his wife, daughters and opposition politicians in joyous scenes.

"Thank God, justice has been served," Anwar told reporters after the judge pronounced him not guilty.

"I feel vindicated, but we still have an agenda and a struggle. We now have to focus on the general elections," he said.

In a posting on his Twitter feed shortly after the ruling, Anwar said: "In the coming election, (the) voice of the people will be heard and this corrupt government will be toppled from its pedestals of power."

Thousands of Anwar supporters, who gathered outside under heavy security, erupted into cheers and raised their fists of support in the air as news of the verdict filtered out.

In his brief verdict announcement, Zabidin said he could not rely on controversial DNA evidence submitted by the prosecution.

"The court is always reluctant to convict on sexual offences without corroborative evidence. Therefore, the accused is acquitted and discharged," he said.

It was the second sodomy verdict in a dozen years for Anwar, a former deputy premier in the 1990s, who was next in line to head the country's long-ruling government until a spectacular downfall.

The charismatic Anwar had been groomed to succeed former prime minister Mahathir Mohamad until a bitter row between them saw Anwar ousted in 1998, beaten and jailed on sodomy and graft charges widely seen as politically motivated.

Once the sodomy charge was overturned in 2004 and he was released, the affair threw Anwar into the opposition, which he led to unprecedented gains against his former ruling party in 2008 general elections.

But the new sodomy charges emerged shortly after those polls, accusing Anwar of sodomising a former male aide, the charges sparked accusations they were concocted by the ruling United Malays National Organisation to stall the opposition revival.

Sodomy is illegal in Muslim-majority Malaysia and punishable by 20 years in jail.

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.