BERSIH 3.0 : APA MAKNA DUDUK DAN BANTAH?

By
Advertisement




Bersih 3 telah dilancarkan serentak seluruh negara dan dunia pada 28 april 2012 neh. Rakyat malaysia yang berada dalam negara atau luar negara dijemput bersama2 84 NGO untuk bersama2 dalam himpunan BERSIH 3.

Kenapa perlu lancarkan bersih 3? Ini yang ramai orang nak sangat tahu.


Takpe, nanti aku terangkan detail kenapa perlu bersih 3. Sekarang neh cuma nak bagitau korang bahawa ;

1. Bersih 3 dilancarkan serentak di seluruh negara.

2. Lokasi utama bersih 3 ialah di dataran merdeka pada pukul 2 petang,

3. Parti politik tak kira bn atau pr dijemput bersama2 dengan bersih 3 pada hari tersebut.

4. Para penganjur bersama juga boleh menganjurkan bersih 3 di negeri masing2. Contohnya di perak, tetapkan satu lokasi dan hebahkan lokasi2 tersebut supaya orang alert.

5. Begitu juga dengan mereka2 yang tinggal di luar negara. Anda bebas untuk bersama2 bersih 3 dengan memikirkan lokasi2 yang bersesuaian pada hari tersebut.

6. Tujuan bersih bukan untuk menumbangkan kerajaan bn atau apa. Mungkin korang akan nampak pengkomen2 pr cakap jom kita balon bien, jom kita tumbangkan kerajaan dan etc2, tapi sebenarnya bersih 3 ialah = reformasikan SPR. Tiada tujuan yang tersembunyi. Tapi tak dapat dinafikan ada ramai juga yang berdemo sebab bengang dengan kerajaan atas isu2 tertentu seperti kenaikan harga barang, rasuah berleluasa, penyelewengan dana rakyat dan projek2 mengarut yang tiada keuntungan. Yang tue kalau nak turut berdemo pun dialu2kan. Tiada masalah.

7. Duduk dan bantah bermaksud kita akan duduk ber-ramai2 dan membantah secara aman. Bukan memprotes, melawan, memprovokasi dan mengejek2 atau apa. Ini ialah himpunan aman. Dan himpunan neh bebas dari yahudi dan segala bagai propaganda mengarut. Tolong jangan fitnah hanya kerana anda tidak support bersih 3. Tak sokong takpe, taknak suka pun takde masalah tapi jangan fitnah dan mengada2kan benda yang tiada.

8. Pengerusi bersama BERSIH 3 ialah A.Samad Said. Walaupun Ambiga wujud, tetapi kali neh kita akan angkat ikon A.SAMAD SAID untuk bersih 3. Dan tolong jangan fitnah sasterawan negara neh jika sekalipun anda benci bersih 3. 

9. Dan tolong ingat, bersih 3 bukan hak milik pakatan rakyat = pembangkang. Bersih 3 ialah gabungan ngo yang menuntut pilihanraya yang adil. BN juga dialu2kan untuk bersama2 bersih. Ini kerana aku yakin setiap orang di malaysia sudah pasti mahukan sistem pilihanraya yang adil, telus dan BERSIH. 

10. Last, bersih 3 dilancarkan disebabkan kegagalan SPR memahami tuntutan bersih 2. Inilah sebab yang paling utama. Kegagalan SPR berbuat demikian memaksa rakyat perlu turun ke jalanraya bagi memahamkan SPR sekali lagi apa itu tuntutan 8 perkara dalam bersih.

Dengan ini, kepada mereka2 yang sokong bersih 3, berharap sangat kita boleh sama2 mempromosikan bersih 3 di media online dengan ;

- pakai badge bersih 3

- jadikan poster bersih 3 sebagai timeline cover ataupun pic profile

- mempromosikan bersih 3 di blog dan media sosial masing2.

Kalau berminat nak beli baju ke apa ke, terai g page bawah neh. Tak silap aku dia memang produce baju2 bersih dan macam2 lagi.



TheYellowBoutique



Ameno :SPR.. janganlah bersikap memihak..


kopi dan pasta : http://amenoworld.blogspot.com

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.