Google+ Followers

Search This Blog

Loading...

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

Friday, 4 February 2011

Popia oh Popia....

Ramai orang yang suka makan popia...tak kira la popia basah atau popia goreng...kalau sedap mesti laris punyalah....tapi aku bukan nak cerita pasal popia basah atau popia goreng....

jeng..jeng..jeng...haaaa ini dia....

ini popia simpul nama dia...kalau nak lagi glamor panggil POPIA SIMPUL KASIH...

camne lah boleh timbul cerita popia kat blog aku ni yee...macam dah lari dari tema pulak...aissshhhh...tak kisahlah

tapi gambar yang aku upload ni yang belum di goreng tau....

Alkisah.....

sebelum ni aku tak pandai pun nak makan popia ni apalagi nak membuatnya...tapi atas anisiatif seorang kawan/sahabat yang sama2 belajar dahulu dan kemudian sama2 jadi ratu rumahtangga...hehehe...maka terhasillah popia ni sebagai sumber pendapatan...

mula2 tu jangankan nak menyimpul kulit popia ni...kulit popia ni pun aku tak pernah beli tau...kuikuikui...(sebab aku tak suka makan sgt kuih popia kecuali dah ada depan mata dan demi mengelakkan pembaziran ) tapi kwn aku yang sorang ni begitu bersemangat....sanggup dia datang dr Kajang ke Sg Besi dengan membawa kulit popia, gunting dan serunding untuk membuat demo....beriya2 dia mengajar aku...bagi tip2 supaya kulit popia tak kering dan sebagainyalah.

Dan yang paling best dialah yang supply serunding...criter pasal serunding ni...ada mcm2 serunding boleh di buat inti...tapi aku lebih fokus pada serunding ikan...harga serunding ikan ni pun mak aiiii...mahalnyalah sekilo...tak caya leh google kat internet...tapi yang ni aku kasi satu link : http://www.my-sweethome.my/2010/08/purata-harga-serunding-di-www-serunding2u-com/ (amboi bertuahnya org tu aku masukkan link blog dia...hihikk) mahalkan....kawan aku cakap harga serunding ikan memanglah mahal berbanding ikan bilis atau udang kering dan rasanya pun lebih sedap sbb ikan basah bila di keringkan....bla..bla....bla....(malas citer panjang sgt nnt hehe...)

Tapi kenapa post aku hari ni pasal popia yeee.....emmm mungkin.....(bersambung)

No comments:

Post a Comment

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

Daripada Mu'awiyah r.a.,katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan." (Hadis Riwayat Muttafaq 'alaih)
~Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan… (Al-Maaidah 5:8)
''Aku Mencintai Orang Yang Soleh, Walaupun Aku Bukan Daripada Kalangan Mereka, Aku Membenci Orang Yang Melakukan Maksiat, Sekalipun Aku Pernah Melakukannya.''

(Imam As Syafie)
”... maka bertawakal lah kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH mengasihi orang yang bertawakal kepadaNya. Jika ALLAH menolong kamu, maka tiada seseorang pun yang boleh menghalang kamu, dan jika ia mengecewakan kamu, maka siapakah yang dapat menolong kamu sesudah ALLAH (menetapkan demikian) ? dan ingatlah kepada ALLAH jualah hendaknya orang yang beriman itu berserah diri...” (Ali Imran : 159-160)
"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dlm kalangan kamu. Bukan juga yg paling soleh dlm kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah org yg memberi peringatan" (Imam Hasan Al-Basri)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..

tanpa mereka siapalah saya....:))

dr 11 /03/2011