Parasit ‘Alien’ ini Menyerang Ikan Dengan Memakan Lidahnya

By
Advertisement

parasit
Parasit ini masuk melalui insang ikan dan memakan lidah korbannya
Sejenis parasit yang mirip alien yang memakan lidah ikan air tawar dankemudian 'menggantikan' kedudukannya di mulut korban telah menyebar di Mediterranean.
Hampir setengah populasi ikan di beberapa daerah telah dijangkiti parasit ini,yang masuk melalui insang ikan mudakemudian menempel di bahagian atas lidahmenghisap darah dan memakan lidah dari korbannya.

Para penyelidik mendapati bahawa parasit 'cerathotoa italica', yang dinamakan'Betty' oleh para ahli sains, telah tersebar dengan pesat di daerah perairantempat warga memancing.
Walaupun tidak menimbulkan risiko bagi manusianamun parasit ini menghalangpertumbuhan ikandan menurunkan panjang hidup mereka.

Para penyelidik mendapati bahawa 'Betty' berkembang pesat di daerah penangkapan ikan berlebihanDalam kawasan yang dilindungi di dekatSepanyolhanya 30 peratus dari ikan dijangkitisementara itu di perairan Itali yang mengalami penangkapan ikan berlebihan47 peratus telah menjadi mangsa parasit.


"Ini adalah bukti lebih lanjut bahawa eksploitasi berlebihan manusia terhadap ikan mempunyai kesan sampingan dan lebih besarDaerah dengan peraturan penangkapan yang kurang mempunyai ikan yang lebih kecil dan lebih muda, danperingkat jangkitan parasit yang sangat berbahaya"Tutur Dr Stefano Marianidari University of Salford.


Stefano Mariani dan rakan-rakannya dari University College Dublin dan Universityof East Anglia menyemak kawanan ikan air di dua kawasan di Mediterranean,suatu daerah di Sepanyol yang dilindungi dari penangkapan ikan dan perairan Itali yang mengalami penangkapan ikan secara berlebihan.

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.