Jalur Gemilang Pulut Perkasa Punya Rupanya....

By
AdvertisementJalur Gemilang Perkasa


Selepas berhempas pulas selama 12 jam, akhirnya replika Jalur Gemilang daripada pulut berjaya dihasilkan oleh 50 penduduk di 22 peti undi To Uban, semalam. Ini mencipta sejarah pertama seumpamanya di daerah ini, apabila mereka berjaya menyiapkan Jalur Gemilang Perkasa, menggunakan pulut sebanyak 2.5 tan.


Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali berkata, Jalur Gemilang yang dihasilkan dari pulut itu sepanjang 9.2 meter itu dan lebar 1.3 meter, menggunakan kos berjumlah RM20,000 hasil sumbangan pelbagai pihak.Beliau mengucapkan rasa bangga kepada semua yang terlibat, kerana sanggup bersengkang mata selama hampir 24 jam, bagi menyiapkan Jalur Gemilang berkenaan.Ibrahim turut percaya, sejarah negara tercipta apabila pulut digunakan untuk membuat jalur gemilang, sempena sambutan Kemerdekaan kali ini.“Ia juga mencerminkan perpaduan rakyat, semangat jati diri dan menghargai kemerdekaan yang dikecapi. Sekarang, sambutan bukan setakat dengan melaungkan kata-kata semangat, tetapi penglibatan dari segi mental dan fizikal perlu diterapkan.Jalur Gemilang daripada pulut, sanggup bersengkang mata

✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye... ~*✿

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.