Penunggang motosikal terbakar seperti filem Ghost Rider

By
Advertisement


TERBAKAR...Johansson dijilat api apabila motosikalnya terbakar dan meletup.
TERBAKAR...Johansson dijilat api apabila motosikalnya terbakar dan meletup.
BABAK dalam filem Ghost Rider.
BABAK dalam filem Ghost Rider.
STOCKHOLM: Dalam kejadian menggerunkan seperti dalam filem Nicolas Cage, Ghost Rider, penunggang motosikal ini dirakam dengan dirinya dijilat api dan melompat dari motosikalnya yang terbakar.
Bagaimanapun, ini bukan rakaman filem atau persembahan aksi berani.
Ia adalah saat sebenar apabila motosikal 1950cc penunggang Sweden, Greger Johansson terbakar ketika dia bersiap sedia untuk satu perlumbaan di Stockholm.

Johansson melakukan pemanasan biasa untuk memanaskan tayarnya apabila superbike itu gagal berfungsi di Tierp Arena, utara Stockholm ketika pusingan kelayakan perlumbaan FIA/UEM Antarabangsaa Sweden.

Penunggang itu bagaimanapun tidak cedera dalam kemalangan itu.

Jurugambar, Andy Will- sheer, yang berjaya merakamkan saat itu apabila motosikal berkenaan meletup menyifatkan kejadian sebagai menakjubkan.

“Greger sedang memanaskan tayar belakang untuk perlumbaan kelayakan bersama seorang pelumba lain. Berlaku satu letupan dan kemudian dia dijilat api.

“Ia berlaku dalam sekelip mata,” kata Willsheer.

Gambar itu juga menunjukkan serpihan enjin berkenaan yang terbang akibat meletup dan kemudian jatuh ke arah jurugambar itu.

“Ia terbang ke arah saya dalam keadaan terbakar. Tetapi mujur ia tidak datang seperti peluru. Ia hanya bersepai dan jatuh ke tanah.

“Perkara pertama saya lakukan ialah melihat pada kamera saya. Saya tidak percaya dapat merakam kejadian itu.

“Mujur penunggang itu tidak cedera,” kata Willsheer.

Motosikal Johansson itu yang digelar 'Blower Cat', terbabit dalam perlumbaan ‘drag’ antara dua penunggang kelas Super Twin.

Enjin berkembar 1950cc itu menggunakan campuran metanol dan nitrometana untuk menjana tenaga hingga kepada kelajuan 304 kilometer sejam.

Menurut Willsheer, pelumba Sweden itu kagum dengan gambar yang dirakamnya.

‘Johansson melihat gambar yang saya rakam. Dia gembira kerana ada orang yang merakam kejadian itu,” katanya. - DM


✿*~ Thank you for reading this entry ! ~*✿

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.