Lidah hampir putus dilibas papan jongkang-jongket

By
Advertisement
NOOR FADZILAH menunjukkan kesan jahitan pada  lidah  anaknya  di rumah mereka dekat Johor Bahru, semalam.
NOOR FADZILAH menunjukkan kesan jahitan pada lidah anaknya di rumah mereka dekat Johor Bahru, semalam.
Murid terima 20 jahitan selepas dagu terlibas papan jongkang-jongket 

JOHOR BAHRU: Seorang murid Tahun Dua mengharungi detik mencemaskan apabila terpaksa berlari sejauh kira-kira 50 meter dalam keadaan berlumuran darah dengan lidah hampir putus, selepas dagunya terlibas papan jongkang-jongket ketika bermain dekat taman permainan Desa Rahmat di sini.
Nasib malang itu menimpa murid Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Tiram, Awang Ahmad Hadari Awang Sebawi, ketika bermain bersama rakan sewaktu mengunjungi rumah neneknya di desa berkenaan pada Ahad lalu.
Dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi itu, Awang Ahmad Hadari terlibas selepas seorang rakannya terpijak papan jongkang-jongket yang mengena pada dagu mangsa, menyebabkan lidah hampir putus akibat tergigit. 

Dalam keadaan berlumuran darah sejurus kejadian, mangsa berlari pulang mendapatkan bantuan ibunya sebelum dikejarkan untuk rawatan kecemasan di Hospital Sultan Ismail (HSI) sebelum menerima kira-kira 20 jahitan pada bahagian lidah dan bibir bawah bagi mencantum semula lidahnya yang hampir putus itu. 

Ibu mangsa, Noor Fadzilah Daud, 40, berkata ketika kejadian beliau tidak menyedari anak keduanya daripada empat beradik itu pergi ke taman permainan terbabit bersama adik dan beberapa rakan lain. 

“Saya hanya menyedari apabila dia berlari pulang dalam keadaan mulutnya berlumuran darah sambil menangis. Terkejut dengan kejadian itu saya menghubungi suami untuk mengejarnya ke HSI dan doktor memberitahu lidah anak saya perlu dijahit. 
“Melihat kecederaan yang dialaminya cukup menakutkan saya kerana keadaan lidahnya yang ketika itu terkulai dan hampir putus," katanya ketika ditemui di rumahnya dekat Taman Bestari Indah, di sini semalam. 

Sehubungan itu, katanya, anaknya kini sukar untuk mengunyah makanan keras dan sukar bercakap berikutan keadaan lidahnya yang masih sakit selepas menjalani proses jahitan yang banyak.

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.