Citarum : Sungai "Terbersih" Di Dunia

By
AdvertisementSekali pandang, tentu kita semua menyangka si lelaki dalam gambar atas itu sedang berada pada tempat longgokan sampah biasa, dan perahu tersebut merupakan bahan buangan disitu.


Tetapi apabila kita membaca seterusnya barulah kita sedari bahawa disitu adalah sebatang sungai yang telah dicemari pada peringkat yang tidak terkatakan lagi!


Lelaki tersebut sedang mengutip bahan-bahan untuk dikitar semula seperti bahan pelastik untuk dijual bagi mendapatkan sedikit wang. Sungai-sungai kebiasaannya menjadi sumber kehidupan manusia melalui ikan yang ada padanya ; tetapi kini, sampah sarap pula sebagai gantinya setelah ikan-ikan sudah tidak bisa hidup akibat pencemaran manusia yang tidak bertanggung jawab.


Terdapat lebih 500 kilang di sepajang tebing sungai yang panjangnya hampir 200 batu ini. Sungai ini adalah sungai yang paling tercemar dalam dunia.Anda tentunya tertanya-tanya dimanakah sungai ini? Inilah Sungai Citarum lokasinya di Indonesia . Sungai tersebut masih juga digunakan bagi keperluan harian – termasuk untuk diminum.


Dahla buang najis dalam sungai. Boleh
basuh baju lagi tuh dengan air sungai tu?


0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.