KETUA LANUN SULU YANG SERANG SABAH, DITAHAN DI MELAKA!!!

By
Advertisement


6 hari lepas, berita tentang kematian seorang panglima merangkap pengawal peribadi kepada Datu Piah, salah seorang ketua lanun Sulu yang menyerang Sabah telah didedahkan oleh media, baik yang bersifat konvensional mahupun siber.

Bagaimanapun, Datu Piah yang merupakan salah seorang daripada adik-beradik Kiram, tidak dapat dikesan. Sebaliknya dia dikatakan sedang bersembunyi di Semporna, Sabah.

Datu Piah bersama-sama Azzumudie dan Amir Bahar Kiram merupakan antara perunding lanun-lanun Sulu dengan Kerajaan Malaysia. Rundingan bagaimanapun menemui jalan buntu apabila Kerajaan Malaysia enggan menuruti kehendak lanun-lanun Sulu itu yang menuntut Sabah diserahkan kepada mereka. Bagaimanapun, Kerajaan Malaysia telah berlembut dan memberi peluang kepada mereka untuk pulang ke Manila. Selama 23 hari, lanun-lanun Sulu itu bercakap besar kononnya mereka dapat mengalahkan pasukan keselamatan Malaysia dengan mudah.

Pada 1 Mac 2013, segala-galanya berubah apabila kejayaan lanun-lanun Sulu itu memperdayakan dua orang pegawai dan anggota polis kononnya hendak menyerah diri dengan mengibarkan bendera putih sebelum menembak kedua-duanya menggunakan khidmat penembak tepat. Kejadian tersebut menyebabkan pihak berkuasa Malaysia mulai bertindak. Lanun-lanun Sulu itu mulai diserang dan dibunuh. Konco-konco mereka juga diburu dengan sebahagian besar daripada mereka telah ditangkap, manakala sebahagian lagi, cuba melarikan diri.Datu Piah juga tidak ketinggalan melarikan diri. Walaupun dikatakan, dia seorang yang kebal dan tidak tembus peluru, hakikatnya pasukan keselamatan Malaysia amat menakutkannya.

Walau bagaimanapun, lelaki yang dipercayai Datu Piah memandangkan keserupaan dan kemiripannya, telah ditahan dan ditangkap di Melaka!

Satu persoalan besar... mengapa di Melaka? Bagaimana dia berjaya sampai ke Melaka? Masakan Datu Piah berjalan di dasar laut dari Sabah ke Melaka?

Atau barangkali ada jahanam di dalam jabatan kerajaan yang membenarkan ketua lanun itu keluar dari Sabah dengan selamat?

Pihak polis bagaimanapun, belum lagi memberi sebarang ulasan berhubung penangkapan dan penahanan lelaki yang dipercayai Datu Piah itu.

-theflyingkick-


✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye...Sharing is caring ^_^ ~*✿

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.