Wanita maut akibat minum coca-cola berlebihan

By
Advertisement

WELLINGTON – Pakar jantung New Zealand mengesahakan punca utama kematian seorang wanita di negara itu disebabkan oleh habitnya yang suka minum Coca-cola dalam kuantiti yang banyak.

Natasha Harris, 30-an, meninggal dunia tiga tahun lalu mendapat serangan jantung akibat dan dilaporkan kerana mengambil minuman bergas itu sehingga 10 liter setiap hari.

Malah, wanita malang itu turut dilaporkan mengambil kafein secara berlebihan dengan jumlah gula 11 kali ganda daripada yang disyorkan setiap hari.


Pakar jantung, David Crecar berkata, pengambilan Coca-cola secara berlebihan boleh menyebabkan jantung berdegup terlalu cepat atau terlalu lambat.

“Meminum Coca-cola sebanyak 10 liter adalah sama dengan pengambilan satu kilogram gula dan 970 miligram kafein.

“Tetapi syarikat itu tidak sepatutnya dipersalahkan kerana adalah menjadi hak pengguna untuk mengambil tahu sama ada implikasi sekiranya mengambil minuman itu secara berlebihan atau dalam kadar yang sepatutnya,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Coca-cola turut mengakui bertanggungjawab terhadap perkara itu kerana kematian wanita tersebut tidak dapat dibuktikan berpunca daripada pengambilan minuman itu secara berlebihan.

Natasha yang berasal dari selatan New Zealand mengalami sakit tenat sebelum menemui ajal.

Menurut keluarganya, Natasha ketagih minum Coca-cola dan jika kehendaknya tidak dipenuhi, dia akan mula bertindak luar kawalan.

“Dia akan berlari keluar rumah untuk semata-mata bagi mendapatkan minuman itu,” kata ibu mertuanya, Vivien Hodgkinson ketika disoal dalam inkues kematian tahun lalu.

Katanya, Natasha minum minuman tersebut sepanjang hari dan giginya juga rongak akibat mengalami kerosakan serius.✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye... sesiapa yg nak bertukar-tukar LINK blog sgt dialu-alukan ... dan terima kasih kerana membaca ~*✿

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.