Taktik Osama terbunuh didedahkan...hanya ambil 15 saat?

By
Advertisement

images (92)
WASHINGTON  -  Seorang bekas anggota komando SEAL Amerika Syarikat (AS) kelmarin mendedahkan buat kali pertama cara dia membunuh bekas ketua rangkaian Al-Qaeda, Osama bin Laden.
Dia mendedahkan cerita itu menerusi satu temu bual yang disiarkan agensi berita AFP bahawa tiga das tembakan dilepaskan ke arah Osama di rumah persembunyiannya di Abbottabad, Pakistan pada Mei 2011 selepas sekumpulan komando AS membuat serbuan.
Bagaimanapun, dia kini berhadapan masalah kewangan kerana tidak lagi bekerja.
Dia merahsiakan identitinya semasa ditemu bual oleh pemberita majalah Esquire.
Namun, buat pertama kalinya dia mendedahkan peranan yang dilakukannya dalam satu serbuan di rumah persembunyian Osama.
Bekas anggota komando tersebut mendedahkan kebimbangan terhadap keselamatan ahli keluarganya.
“Dia (Osama) kelihatan keliru. Tubuhnya lebih tinggi berbanding jangkaan saya,” katanya tentang Osama.
Pasukan komando itu melakukan serang hendap ke atas Osama di tingkat tiga rumah tersebut.
Ketua Al-Qaeda tersebut meletakkan tangannya di bahu isteri termudanya ketika itu.
Osama menolak badan isterinya itu ke depan dan terdapat selaras senjata AK-47 berdekatannya.
“Saya tidak tahu sama ada isterinya mendapatkan jaket dan dia kemudian ditolak untuk mati syahid. Dia (Osama) mendapatkan senjata dekat dengannya. Dia (Osama) merupakan satu ancaman.
“Saya perlu melepaskan tembakan tepat ke kepala Osama agar dia tidak berpeluang untuk meletupkan dirinya,” kata bekas komando tersebut.
“Saya menembaknya, dua kali di dahi. Bap! Bap! Dia terjatuh di atas lantai di depan katilnya dan saya menembaknya sekali lagi.
“Bap! tempat yang sama,” katanya.
“Dia mati. Tidak lagi bergerak. Lidahnya terkeluar,” tambahnya.
Menurut artikel majalah itu, pembunuhan ke atas Osama mengambil masa selama 15 saat.
Menjelang musim panas pada tahun lalu, selepas bersara daripada tentera, dia menjadi gementar tentang kemungkinan serangan balas terhadap keluarganya.
Bekas anggota komando itu kini menjadi orang awam.
Disebabkan bersara daripada perkhidmatan ketenteraan selepas 16 tahun berkhidmat, dia tidak layak untuk mendapatkan pencen.
Pencen hanya diberikan kepada bekas anggota tentera yang telah berkhidmat sekurang-kurangnya 20 tahun.
“Dia memberikan banyak khidmat kepada negaranya. Kini dia kelihatan hilang di dalam debu,” kata isterinya.
“Saya berasa tiada sokongan, bukan sahaja untuk keluarga saya tetapi untuk keluarga lain di dalam komuniti.
“Secara jujurnya, saya tidak mempunyai tempat untuk mengadu,” tambahnya lagi.
Jenazah Osama kemudian dikebumikan di laut oleh tentera AS selepas dia mati.
Osama mati ditembak dalam operasi tentera AS ketika negara itu berada di bawah kepimpinan Presiden Barack Obama.  – Kosmo


✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye... sesiapa yg nak bertukar-tukar LINK blog sgt dialu-alukan ... dan terima kasih kerana membaca ~*✿

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.