bila nak sedar diri?

By
Advertisement
anak-anak  ni masa kecil bolehlah kita buat main
kita bersenda gurau
kita tegur
kita ajar
tapi bila dah besar
tambah bila dah ada duit sendiri
mana boleh di tegur
lupa diri
besar diri
berdikari
konon
bila tersepit
siapa yang di cari
ehhh...mana ada cari
tak nak la menyusahkan
konon
akal sengkat memanglah berfikir macam tu
bila la nak sedar diri
buat salah
buat silap
kalau tak tahu benda tu salah tak apa
ni tau
sebab sekolah tinggi bertingkat-tingkat katakan
tapi ikut nafsu
nafsu yang bodoh
nafsu serakah
nafsu yang menjahanamkan
sekarang siapa yang susah
bukan diri kau sendiri yang susah
tapi menyusahkan hati mak kau
bapak/mak sedara kau
adik beradik kau
keluarga kau
yang sayang kau
sayang sebab hubungan darah yang ada dalam diri kau tu
eeiiii...bila la nak sedar diri?
otak ada akal letak mana?
nak habiskan umur tu kemana?
nak tunggu tua ke....?
konfiden ke hidup lama?
jangan la ulang .....ulang...ulang kerja bodoh yang sama
aaarrrrgggghhhhh.........


wahai anak-anakku jangan ulangi kesilapan  kedua orang tuamu
jadilah yang lebih dari kami
jadilah yang lebih soleh dari kami.......




0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.