Lelong.... lelongggg!!!!

By
Advertisement
mood pagi ni geram
sebab aku tinggal sorang-sorang je kat rumah
maknanya kena basuh sangkar arnab ni sorang2
bila dah buat sorang2 mula la mood nak berkasih sayang dengan arnab-arnab ni menurun
kalau kucing dah lama dah kena buang kat pasar
hikhik
tapi sabarrrr
sebab


beri makan haiwan juga salah satu punca murah rezeki.....

jomlah berkenalan dengan arnab2 nih

ni abun atau mak abun
subur sangat arnab ni
kerja di asik beranak jeee
ni pun tengah tunggu hari sebab tu spesel sikit keluarkan dari sangkar

dollly dan molly
anak-anak chebi yg pertama
nama ni diberi masa dorang kecik
waktu tu dorang ni tersangatlah cumil
ingatkan betina macam ibunya chebi
sekalinya jantan daaaa....
sekarang tukar dol dan mol


ni semua anak2 chebi
kelahiran kedua
sekor je ada nama yang oren tu
nama dia oyen
yang lain2 dah malas nak bagi nama



ini chebi


ini putih
jantan ni la yang membuntingkan arnab2 betina
pantang jumpa
tu tengah buat muka kesian dia la tu nak  minta keluar hak2
kan abun ada kat luar
hiss..hisss... tak senang duduk dia tengok abun ada kat luar
nak lepas rindu dendam la tu
sorry laaa
mak abun tengah tunggu hari je tu
malas mak abun nak layan ko koh3

ni anak-anak abun 


dalam ni 3 ekor kat tengah tu anak-anak abun jugak
yang kelabu tu iris
yang depan sekali tu opet

ehhh tapi betul ke aku nak lelong arnab2 nih???
kang menangis siang malam sapa nak pujuk 
waaaduhhhh.....


✿*~ Klik LIKE ye...Sharing is caring ^_^ ~*✿

3 comments:

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum...aiyang disayang,

wahhh.. arnab comel2 belaka.. heheh ... suka perkongsian 10 amalan murah rezeki..

mselim3

Mak Wardah said...

Tq ayang for sharing

Mak Wardah said...

Tq ayang for sharing

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.