Berbaloikah kita lepak lama-lama di Padang Mahsyar hanya kerana sekeping gambar?

By
Advertisement
Bismillahirahmannirrahiim.....
Pagi ini saya mulakan n3  dengan tepekan apa yang telah saya baca di fb. Rayau punya rayau, punya rayau saya terjumpa ini. Bukan kali pertama baca.... banyak kali tapi kali ini ayatnya agak ringkas sikit dan saya rasa tertarik untuk mencurinya... lalu membawanya lari dan menyimpannya di dalam blog ini....muehehe (ini ayat pengkopipes yang beriman namanya). Sudi2kanlah baca.....


Nabi ada pesan dekat-dekat kiamat nanti akan wujud golongan yang:

" berpakaian tapi telanjang.... "

golongan ini ialah golongan yang dicelakakan....
hadis ini sangat luas pehamannya,ia juga bersifat tamsil dan kiasan yang boleh ditafsirkan de

ngan macam-macam tafsiran...
jadi hanya manusia yang wujud di akhir zaman je dapat faham siapa sebenarnya golongan tu?

sekarang terserah kita (umat akhir zaman) bagaimana kita melihat hadis ini dan kaitkan ia dengan fenomena depan mata (sebab ia memang merujuk kepada zaman kita pun) kita yang dulunya bukannya trend sekarang dan jadi trend dan dianggap biasa tanpa rasa dosa melakukannya?

sekarang ni wujud macam2 jenis wanita berpakaian tapi telanjang contohnya wanita yang tutup aurat tapi pakai ketat2,wanita yang tutup aurat tapi jarang,wanita yang tutup aurat tapi sengaja pamerkan diri di khalayak ramai tanpa segan silu?

ada 3 golongan yang terlibat:

berpakaian: menutup aurat dengan sempurna (tidak mahu dilihat)

telanjang: tidak menutup aurat (mahu dilihat)

berpakaian tapi telanjang: menutup aurat tapi dedahkan diri pada laki bukan mahram(nak-dilihat-tapi-tak nak-dilihat)

semoga allah bagi kita faham dan tarbiah isteri dan anak-anak perempuan kita dengan baik agar tidak menjadi sebagai salah satu wanita yang menjadi tanda dekatnya kiamat..........

celaan nabi ditujukan kepada yang tidak menutup aurat, menutup aurat tapi tak sempurna dan untuk yang menutup aurat tapi sengaja pamerkan diri sebagai tatapan lelaki ajnabi.....

dalam hadis yang lain,wanita yang sengaja lalu depan laki agar laki tertarik kat dia,wanita itu adalah az-zaaniy (pelacur/penzina) dan tak kan cium syurga...

berapa ramai wanita yang "sengaja" pamerkan diri depan laki ajnabi zaman sekarang?

kenapa nabi lihat ramai wanita di neraka?

apakah begitu sukar memahami kalam ini wahai muslimah sekalian? :'(

yang tak tutup aurat tu, confirm lah kena bakar kalau tak taubat....saya bukan tuhan nak tetapkan hukuman, tapi saya posmen yang telah baca amaran2 tuhan kepada golongan ini lalu saya ceritakan apa amarannya...bukan saya yang suka2 hukum...

yang bertutup pulak, jangan main-main dengan syariat, jangan sebab niat kita nak halalkan semuanya....










apa guna kita lepak lama-lama kat padang mahsyar yang matahari dekat sejengkal dengan kepala hanya kerana sekeping gambar kita di fb?

berbaloikah??????????

Allah..... :'(

~Copy paste dari wall Tengku Anita Tengku Arshad~


pesanan untuk diri sendiri yang kadang2 selalu lalai dan lupa.





✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye... ~*✿

1 comments:

hajar said...

Alhamdulillah.... setakat ni belum pernah publish lagi gambar2 yg x sepatutnya.... & berharap mujahadah ini berterusan hingga ke akhirnya....

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.