Ohhh.... ini rupanya rahsia disebalik bintang bucu enam yang menjadi lambang rasmi Israel

By
Advertisement
Assalamualaikum dunia.....

Jom baca apa rahsia disebalik bintang bucu enam ni.... 

Jumaat 24 April 09, merupakan hari bersejarah dalam hidup saya dan rombongan apabila
ia merupakan hari pertama di dalam hidup kami menjejaki kaki ke al-Aqsa. Saya menunaikan solat Tahyatul Masjid.

Sebelum khutbah bermula, kami mendengar bayan (syarahan) yang disampaikan oleh Imam al-Aqsa, Syeikh Yusuf Abu Sunainah. Di dalam bayannya, beliau mengutuk Israel dengan suara yang lantang.

Ketika khutbah bermula, beliau menegaskan agar semua anak-anak muda Palestin balik
merujuk kepada sejarah kerana orang Yahudi telah mula mahu menipu sejarah. Mereka
mengatakan bahawa tanah Palestin adalah tanah asal mereka. (saya akan tulis kemudian
tajuk khas bab ini)

                 Bintang Enam yang menjadi lambang rasmi negara Israel


Ketika selesai menunaikan solat Jumaat, saya dan rombongan berjalan-jalan sekitar
al-Aqsa. Saya menghampiri mimbar al-Aqsa. Ia merupakan mimbar lama hampir berumur
1000 tahun.

Ketika Salahuddin al-Ayubi dapat mengalahkan tentera salib di Jerusalem, beliau membawa
dua mimbar dari Halab (Aleppo) Syria, tempat dimakamkan Saidina Khalid al-Walid.

Saidina Khalid al-Walid antara sahabat yang berjuang untuk membuka kota Jerusalem ini.
Setelah enam ratus tahun kemudian, Jerusalem berada di dalam tangan tentera salib.
Pada tahun 1187, ia berada ditangan Islam kembali. Mimbar ini sebagai simbol bahawa
masjid ini telah di dalam amanah Islam semula


                             Bintang enam yang terdapat di mimbar al-Aqsa


Satu mimbar diletakkan di masjid al-Aqsa, satu lagi di masjid al-Khalil (Masjid
dimakamkan Nabi Ibrahim a.s)

Ketika saya menghampiri mimbar Salahuddin di al-Aqsa ini, saya mengerutkan dahi. Kenapa
di mimbar ini ada bintang enam? lambang negara Israel.

Gelagat saya diperhatikan salah seorang penjaga al-Aqsa. Dia menghampir saya, memberi
salam dan memegang bahu saya.

                                      Mimbar ini telah berumur hampir seribu tahun.


"Aku tahu apa yang engkau fikirikan" kata beliau.

'Kamu tentu hairan kenapa ada lambang Israel di mimbar ini kan"? Beliau menambah.

Saya hanya menganggukkan kepala.

Penjaga ini menarik tangan saya, pergi ke tepi masjid. Dia kemudian menudingkan jarinya
ke arah tingkap berhampiran dengan syiling al-Aqsa.

                                             Mar-mar yang menghiasi dinding al-Aqsa.


"Cuba kamu lihat, ditingkap itu pun ada lambang bintang enam ini, di dinding ini pun ada,"
katanya sambil menunjukkan arah dinding al-Aqsa.

"Emmm, kenapa ya?" Tanya saya ingin mengetahui lanjut.

"Sebenarnya nak, bintang enam ini adalah lambang bangsa Arab Kan'an. Ia ada sejak ribuan
tahun dahulu.

 Bangsa Arab Kan'an menggunakan bintang ini sebagai lambang kaum mereka. Sebab
itu, ketika Salahuddin datang, dia membina tingkap ini dengan mengekalkan lambang bintangenam ini sebagai menghormati kaum Arab Kan'an yang telah Islam."

                                      Tingkap dengan bintang enam yang berada di al-Aqsa


"Orang Kan'an merupakan penduduk asal tanah Palestin ini. Sebelum Israel dibawa oleh
Nabi Musa ke Palestin, mereka telah ada. "

"Umur mimbar ini hampir seribu tahun. Tingkap dan mar-mar di dinding ini berumur ratusan
tahun. Orang Israel menggunakan lambang ini baru dalam 100 tahun. Mereka menggunakan lambang
ini dengan alasan seolah-olah mereka penduduk asal seperti Arab Kan'an di sini ".

           Di sini, barangan Israel digunakan oleh orang Arab sendiri.
                                Coca-cola menjadi minuman harian mereka

Penjaga ini menerangkan kepada saya dengan panjang lebar.

"Oh, baru saya faham. Rupanya bintang enam ini bukannya lambang asal Israel." Kata saya.

Apa ada pada lambang? Ia merupakan simbol. Orang yang memakai lambang sesuatu kaum dia akan
termasuk di dalam kaum itu.

Di dalam Islam kita dilarang memakai lambang orang kafir. Bukan sahaja lambang, menyerupai
sesuatu kaum pun kita dilarang.

Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud,

"Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia akan tergolong di dalam kaum itu".

                        Iklan Coca Cola yang terpampang di sana sini. Apakah fatwa
                                Yusuf al-Qardawi tidak terpakai di sini?

Israel menggunakan lambang bintang enam untuk menyatakan dia adalah penduduk asal Palestin ini.
Mereka mengarang buku-buku yang menyatakan mereka adalah penduduk asal dengan menafikan bahawa
Arab Kan'an adalah penduduk asal di sini.

Sebab itulah, Syeikh Yusuf Abu Sunainah menekankan kepada pemuda-pemuda Palestin agar kembali
mendalami sejarah.

Apabila sejarah tidak diajar, maka akhirnya, sesorang akan hilang jatidirinya. Inilah yang
sedang berlaku bagi penduduk Palestin yang bersekolah di sekolah rasmi. Enam puluh tahun berada
di dalam jajahan Israel bermakna sudah masuk generasi ketiga tanah ini dijajah.

Saya bertemu dengan penduduk Palestin yang merasa selesa berada di bawah Israel kerana semua
kelengkapan telah cukup dan keadaan di sini lebih selesa dari negara Arab lain. Tidak sedikit
yang lebih bangga memakai passport Israel dari memakai passport Palestin atau Jordan.

Pada mereka, saudara di Gaza hal mereka. Sebab itu, dari Palestin sendiri, tidak banyak bantuan
yang datang ke Gaza. 

Orang kaya semakin kaya dengan syarikatnya. Coca cola tidak diboikot diPalestin. Iklan terpampang besar di sana sini.

Benarlah kata hukama':-

"Jika mahu membunuh tanaman, racunlah akarnya, jika mahu membunuh bangsa, racunlah sejarah mereka"

Jika ini dibiarkan, maka generasi Palestin yang akan datang akan lebih selesa bersama Israel dari
bersama orang Arab. Semoga, iman dan ilmu akan menyelamatkan mereka. Dan semoga ia menjadi iktibar
buat kita di Malaysia.

"Universiti Kehidupan, Universiti Sepanjang Zaman"

Al-Fakir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Putra Heights
12 Mei 09 jam 12.55 malam.





✿*~ Kalau suka entry ni, sila tekan LIKE ye... ~*✿

3 comments:

Andro said...

Salam Tuan Rumah,

Terima kasih sebab siarkan N3 nih. Sekurang2nya biar org2 kita faham apa maksud lambang Isreal itu, dan paling saya suka sebab ada sedikit info pasal barangan yang mana boleh kata seluruh rakyat dok kecoh2 suruh boikot.

Kat sini saya nak bagitahu, sepatutnya kita nih rakyat Malaysia yg dok kecoh2 nak boikot McD lah Coke lah, StarBuck lah... semua nih diaorg tak heran langsung sebab proksi2 Isreal tuh akan kata BAPAK ISLAM DAN ORG2 ARAB BANGANG DOK SUPPORT DIAORG setiap masa, so ada dia nak kisah stakat rakyat malaysia nak boikot?

Kita nih sepatutnya OIKOT BANGSA2 ARAB YG BANGANG TUH. Baru betul!! Sebab diaorglah pelanggan tegar barangan Isreal. Org2 ARAB bangang nih suka mengagung2kan Amerika & suka American Lifestyle, sebab tuh diaorg suka StarBuck, McD, KFC, CoffeeBean, CostaCoffee dan macam2 lagi lah, janji MADE IN AMERICA & THAT IS AMERICAN STYLE!!!

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

salam,,baru tahu mksud sebenar bintang 6 bucu tuh,,thanx admin=)

Kak Izan said...

Mohon untuk di share di blog saya.. TQ

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.