INI MEMANG TAK ADA DI MALAYSIA

By
Advertisement


Bebola Besi Diletakkan Untuk Halang Penumpang Duduk Atas Kereta Api Di Indonesia
Bagi mengatasi masalah penumpang tanpa tiket menaiki kereta api di Indonesia, palang besi dengn bola besi tergantung telah dipasang di laluan kereta api tersebut. Pada tahun 2008, sekurang-kurangnya 53 orang penumpang meninggal dunia dalam kemalangan selepas berada di bumbung kereta api. Kebanyakan mangsa terkena kejutan elektrik dan ada beberapa orang terjatuh ketika kereta api bergerak.
Sebelum ni pelbagai inisiatf telah dilakukan seperti meletakkan kawat berduri dan meletakkan minyak atas bumbung kereta api tetapi tidak berjaya.
Pada masa puncak, 400,000 penumpang terpaksa bersesak-sesak menaiki gerabak keretapi untuk ke ibu kota. Kebanyakkan penumpang yang miskin dan kurang berkemampuan untuk membeli tiket telah memilih untuk duduk di atas kereta api yang berisiko tinggi.




Kasihan Malaysia.... :P 
rakyatnya takut mati..... takde sapa yang berani nak duduk atas bumbung keretapi kan...kan....


10 Alasan Kenapa Indonesia Harus Kasihan Kepada Malaysia?

 kita sering menjaga hati jiran tetangga kita kerana kita sedar tak ada untungnya bersengketa. Bila terjadi sesuatu bencana pun jiranlah yang dulu sampai menghulur bantuan. Adakala jiranlah juga memberi makan bila kita betul2 tak ada apa untuk dimakan. untungnya dapat jiran yang baik... tidak berkira, tidak mengungkit dan tidak zalim. dan sebagai jiran jangan pula kita suka mengambil hak jiran.... buat harta jiran seperti harta bapa sendiri.


✿*~ kalau suka N3 jangan lupa tekan 'like' ye ...terima kasih ~*✿

1 comments:

yusuflaili(Goku) said...

siapa2pun sangup buat apa saja bila dah terpaksa...

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.