awek yang malang...lubang oh lubang

By
Advertisement




Rasanya kat Malaysia pun dah banyak kes yang hampir nak sama.


Kalau di negara China perempuan itu hilang dalam lubang yang wujud akibat hakisan, di Malaysia silap hari orang boleh hilang sebab penutup longkap besi dicuri.
Awek Yang Malang... Lubang Oh Lubang!Kerap kali ia kerja penagih dadah yang tak fikir nasib sesiapa selain mahu melepaskan gian diri sendiri.

Memandangkan sudah ada video yang hampir sama walaupun berlaku di negara lain, penulis ingin sangat mencadangkan agar kerajaan dan pihak berkuasa tempatan mencari satu penyelesaian muktamad berhubung isu penutup longkang besi yang selalu hilang.
Ia amat membahayakan dan sudah ada laporan kematian akibat kehilangan penutup itu apabila ada mangsa yang lemas dibawa arus yang kuat ketika hujan lebat dan mangsa tergelincir masuk ke dalam longkang.
Mungkin lawak, tapi kalau besi asyik dicuri, apa kata penutup dibuat menggunakan bahan seperti kayu yang tahan reput dan plastik yang kukuh.
Sekadar cadangan, namun mesej yang hendak disampaikan ialah, perlu ada langkah segera dan lebih berkesan diambil pihak berkenaan.



✿*~ kalau suka jangan lupa tekan 'like' ye ~*✿

0 comments:

Disclaimer

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee. Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

DOA RABITAH - DOA PENGIKAT KASIH SAYANG


[klik untuk besarkan]

Doa+Rabitah 1 Doa Rabitah

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah) Mu, bersatu memikul beban dakwah Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalanNya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

✿*~ blog pedasss ~*✿

✿*~ hot n spicy ~*✿

✿*~ baca ni jugak ! ~*✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
KLIK SINI GAK EHH..
Powered by Blogger.